skip to Main Content

Många kvinnor lider av smärta i bäcken och ländrygg under sin graviditet. Detta har tidigare kallats foglossning. Det är vanligast att smärtan debuterar i graviditetsvecka 12-24 men man kan få symptom tidigare eller senare. De flesta upplever dock lindring av smärtan några veckor efter förlossningen, även om ett fåtal kan ha kvarstående besvär. Det finns inga entydiga forskningsresultat till varför bäckensmärta uppstår men hormonella faktorer och förändrat belastningsmönster är det som främst diskuteras.

Relaxin är ett hormon som produceras i äggstockarna. Produktionen ökar under graviditet för att öka rörligheten i bäckenet så att barnet lättare kan passera genom födelsekanalen men det medför även ökad rörlighet i andra leder. Detta är en av anledningarna till varför man tror att bäckensmärta uppstår.

När magen växer förändras tyngdpunkten. Man får en ökad svank i ländryggen och de raka magmusklerna delar sig vilket leder till minskad bålstabilitet och förändrat belastningsmönster. De flesta tycker det är bekvämt att sitta och ”vila” på magen (ihopsjunken) eller att vagga fram, den så kallade ”ankgången”.

Smärtutbredning: Ländrygg, bäcken, höfter, ljumskar, lår.

Symptom: Smärtan förvärras vanligtvis av asymmetrisk belastning, d.v.s. promenader, gång i trappa, vända sig i sängen, gå i och ur bil, stå på ett ben vid på och avklädning.

Detta kan du få hjälp med:

  • Ergonomisk rådgivning
  • Utprovning av bäckenbälte
  • Akupunktur
  • Bäckenbottenträning
  • Lämplig träning anpassad efter dina symptom

Forskning visar att bäckenbälte i kombination med akupunktur är de behandlingsmetoder som ger bäst smärtlindrande resultat. Det är viktigt med en individuell bedömning för att lägga upp den bästa behandlingen.

Akupunktur ges inte före graviditetsvecka 12.

Hitta till oss

Jörgen Ankersgatan 12
211 45 Malmö, våning 2

Mellan Davidhallstorg och Triangeln.

Kontakta oss

Tel: 040-611 55 10
Skicka e-post

Betalning

Betalning sker helst via SWISH

Leg. sjukgymnast / fysioterapeut

Leg. sjukgymnast / fysioterapeut

Leg. sjukgymnast / fysioterapeut