skip to Main Content

Bäckenbotten består av flera muskler i olika lager och har som uppgift att ge stöd åt livmoder, urinblåsa och tarm. Om denna muskulatur är svag, skadad eller överspänd så kan man få symptom som smärta, inkontinens eller tyngdkänsla. Tidigare så har man mest fokuserat på att bäckenbottenmuskulaturen kan skadas vid själva förlossningen men det är också en hög belastning på bäckenbotten under större delen av graviditeten då det blir en konstant ökad tyngd neråt då barnet trycker mot bäckenbotten.

Studier har visar att de som tränar bäckenbotten i förebyggande syfte eller som behandling av urinläckage under själva graviditeten löper lägre risk att drabbas av urinläckage 6 månader efter förlossningen.

Många kvinnor har svårt för att knipa och är osäkra på om de gör på rätt sätt.

Förslag för att underlätta vid knipträning:

  • Rumpan och musklerna på insidan av låren ska vara avslappnade
  • Lägg en hand på din mage och försök andas som vanligt.
  • Vrid fötterna inåt så att tåspetsarna möts, då blir det svårare att spänna rumpan
  • Tänk dig att du ska försöka hålla inne en fis
  • Tänk dig att du försöker knipa av strålen när du kissar
  • Känn knipet runt ditt eget finger

Efter varje knip ska du slappna av helt.

Musklerna i bäckenbotten sträcks ut ca 300% vid en vaginal förlossning. Hur kroppen återhämtar sig efter denna påfrestning beror på flera faktorer. Kvinnor som haft mkt besvär med bäckensmärta (foglossning) eller pga andra orsaker inte kunnat vara fysiskt aktiva under graviditeten, tappar i muskelmassa och kondition.  Förlossningens längd, krystfas och utdrivningskede och eventuella bristningar spelar också stor roll. En del kvinnor återhämtar sig snabbt med det för andra tar längre tid.

Utöver inkontinensbesvär och smärta är det också vanligt att uppleva tyngdkänsla. Detta brukar vara värst när man står och går och blir ofta värre ju längre dagen fortskrider. Försök att ta korta pauser under dagen, gärna i liggande med benen upp och en kudde under rumpan. Om man har en känsla av tyngd är det lätt hänt att man spänner bäckenbotten och detta kan i sin tur resultera i trötta och spända muskler som genererar smärta.

Det är viktigt att hålla avföringen mjuk. Att behöva krysta vid toalettbesök medför ökad belastning på bäckenbotten.

Försök även bli medveten om din andning. Andas du i bröstet eller ner i magen? Att få ner andetaget i magen är en viktig faktor för minskad stress och förbättrad kontakt med bäckenbotten.

Sexlivet kan också förändras efter graviditet och förlossning. Om du upplever minskad känsel, mindre intensiva orgasmer eller tvärtom smärta vid beröring eller försök till ex omslutande sex så kan det också vara bra en bedömning från fysioterapeut eller sexolog.

Den första tiden efter förlossning är omvälvande både fysiskt och psykiskt och om man känner att kroppen inte återhämtar sig i den takt man förväntat sig kan det vara av värde att boka tid hos en fysioterapeut.

Du kan även hitta andra fysioterapeuter med inriktning på Kvinnohälsa via: www.kompetenskartan.se

Vi rekommenderar att man besöker specialistfysioterapeut Mia Fernandos blogg: www.bakingbabies.se

Vid en vaginal/anal undersökning av bäckenbotten hos fysioterapeut ligger du på rygg med ena benet på en kudde så att du ska kunna vara så avslappnad som möjligt. Fysioterapeuten står vid sidan och stöttar ditt andra ben. Vi använder inga instrument utan det är undersökning med ett finger som utförs. Du kommer få en bedömning avseende muskelstyrka, förmåga till att slappna av efter knip och hur din bäckenbotten reagerar vid host/nys/kryst. Att ha mens vid undersökning är inget hinder och bebisar är alltid välkomna!

Boka din tid hos Emilia Dahlberg eller Eva Maria Hector.

Hitta till oss

Jörgen Ankersgatan 12
211 45 Malmö, våning 2

Mellan Davidhallstorg och Triangeln.

Kontakta oss

Tel: 040-611 55 10
Skicka e-post

Betalning

Betalning sker helst via SWISH

Leg. sjukgymnast / fysioterapeut

Leg. sjukgymnast / fysioterapeut

Leg. sjukgymnast / fysioterapeut